Vloerverwarming en radiatoren

Los van de warmtebron (warmtepomp, aardgasbrander of stookolieketel) kan de warmteafgifte op verschillende manieren: via radiatoren of via vloerverwarming.

Vloerverwarming

De vloerverwarming kent heel wat voordelen:

  • Esthetisch: de vloerverwarming is onzichtbaar en er is geen ruimteverlies door radiatoren. De muren blijven vrij zodat u kasten kunt plaatsen waar u dat wenst, ook ramen tot aan vloer zijn mogelijk.  
  • Energiebesparing: de vloer heeft een veel grotere oppervlakte dan radiatoren, daardoor hoeft de warmtepomp of verwarmingsketel het circuit minder warm op te stoken. Branders werken dan in het efficiënte condenserende bereik, waardoor ze nog warmte uit de rookgassen kunnen recupereren. En warmtepompen hoeven minder hard te "pompen", zodat ze efficiënter werken.
  • Comfort: eens u vloerverwarming gewoon bent, wilt u niet meer anders! De ruimte is gelijkmatig verwarmd (geen koudere of te warme plaatsen) en zonder schoeisel rondlopen voelt aangenaam en huiselijk

Zijn er ook minpuntjes? De vloerverwarming kan de ruimte niet op 'n uurtje warm stoken, bijvoorbeeld als u ruimtes onregelmatig gebruikt. Het leggen van vloerverwarming vraagt ook meer werk dan het ophangen van radiatoren: we plaatsen immers een fijnmazig buizenstelsel op de isolatielaag, nog voor de chape gegoten wordt. 

RadiatorenRadiatoren

De voordelen van radiatoren: 

  • standaardtypes zijn goedkoop en snel te installeren
  • tegenwoordig een enorme keuze aan mooie designradiatoren, wij installeren vooral de merken Radson en Jaga.
  • Ruimtes die kort of onregelmatig gebruikt worden, zijn snel op temperatuur te brengen door simpelweg de radiator open te draaien.
Doordat de oppervlakte van radiatoren kleiner is dan een vloerverwarming, is een hogere watertemperatuur vereist om dezelfde warmteafgifte te hebben. De ketel werkt dan wat minder efficiënt.       

 

Combinatie vloerverwarming & radiatoren

Vaak installeren we een combinatie van vloerverwarming en radiatoren. De vloerverwarming voorzien we in de grotere ruimtes, waar het meest verwarmd wordt, zoals living en keuken. In kamers waar minder vaak verwarming nodig is - zoals slaapkamers - volstaan dan radiatoren. We voorzien aparte circuits en programmeren deze onafhankelijk van elkaar, zodat de installatie zo efficiënt mogelijk werkt. 


Doe-het-zelf vloerverwarming

Bouwers of verbouwers die handig zijn, kunnen met begeleiding zelf hun vloerverwarming leggen. We voorzien een verlegplan, komen het materiaal brengen en geven de nodige uitleg. Na controle nemen we de installatie samen met u in gebruik. Lees hier meer »

 

Vloerverwarming of radiatoren? Vraag een offerte!