Systeem D balansventilatie

Ventilatie is verplicht in nieuwbouw: nieuwe woningen zijn zeer goed geïsoleerd en anders dan vroeger zijn ze ook luchtdicht. Lucht kan niet meer circuleren langs spleten en kieren, zoals in oude woningen, waar u 's winters de tocht letterlijk kan voelen bij deuren of ramen.

Vaak denken mensen bij ventilatie enkel maar aan het afvoeren van vochtige of vuile lucht, zoals de dampkap of wc-ventilator doet. Dat is echter maar één aspect. Balansventilatie (systeem D) zal eveneens verse lucht toevoeren: precies evenveel als er afgevoerd wordt, zodat beide luchtstromen in balans zijn. Een ventilatie zonder tocht is het resultaat. Eens u dat comfort gewoon bent, wilt u het nooit meer anders!

Voordelen balansventilatie

  • In de koude seizoenen zal de warmtewisselaar de verse lucht opwarmen met de warmte die ontrokken is aan de afgevoerde lucht. De installatie wint dus energie terug, veel meer dan dat ze zelf verbruikt.
  • De verse lucht wordt eerst gefilterd, met een fijnstoffilter (F7) kunnen hooikoortslijders weer opgelucht ademhalen. 
  • Steeds het optimale binnenklimaat zonder tocht, handmatig openen van ramen etc.
  • De woning kan luchtdicht geïsoleerd zijn, geen energieverlies langs spleten, kieren of buitendeuren.  
  • Het systeem kunt u makkelijk een standje hoger zetten, bijvoorbeeld tijdens het koken of na het douchen. Dat kan zelfs volautomatisch: op basis van sensoren (vocht, CO2) detecteert de regeling het benodigde debiet.


Volledige installatie

Meestal verzorgen we de volledige installatie:

  • Berekenen van debieten en kanaaldiameters, opstellen van het boorplan en legplan. 
  • Het leggen van de leidingen, inclusief boren waar nodig. We beschikken zelf over de nodige diamantboren in grote diameters, we besteden dat dus niet uit. 
  • Het plaatsen en programmeren van de ventilatie-unit.
  • In elke ruimte stellen we de ventielen af zodat de installatie "in balans" is.  

Doe-het-zelf ventilatie

Bouwers of verbouwers die handig zijn, kunnen met begeleiding ook zelf hun ventilatiesysteem installeren. We voorzien een boor- en legplan, komen het materiaal brengen en geven de nodige uitleg. Als u klaar bent, komen we langs voor controle en nemen we de installatie in gebruik, uiteraard regelen we ze ook af, zodat beide luchtstormen "in balans" zijn. Lees hier meer »

 

Ventilatie C+ of D? Vraag een offerte!